|
Yazar Adı: |
TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ (ORMAN MÜHENDİSİ SÜMMANİ CAN`IN ANISINA) |
ISBN No: |
978-9944-89-975-8 |
|
Yayın Yeri: |
ANKARA |
Sayfa Sayısı: |
200 |
|
|
TMMOB‘nin kuruluşunun 50. yılında yayımlamaya başladığımız "Mühendislik Mimarlık Öyküleri" hem meslektaşlarımızdan, hem akademik çevrelerden, hem de bu ülkenin geleceğini düşünen duyarlı insanlardan büyük ilgi gördü. Geleceğin mühendis, mimar ve şehir plancısı adayı öğrenci arkadaşlarımızın gösterdiği yoğun ilgi bizleri ayrıca mutlu etti. Kitaplarımız ikinci baskılarını yaparken, yeni öykülerle serinin dördüncü kitabını yayımlamak da kaçınılmaz bir görevimiz oldu.
Bugüne dek üç adet yayımladığımız, "mühendislik mimarlık öyküleri" kitaplarımız bir açıdan cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarından, ilk atölyelerden, fabrikalardan; ilk yollardan, ilk barajlardan bugüne gelen bir ülkenin öyküsü... Yayımlanan öyküler, başlangıçta çokça gösterilen emeğin, çabanın, fedakârlıkların, alın terinin öyküleri...
Bugün, kamusal değerlerin, fabrikaların, tesislerin tasfiye edildiği, zarar ettirilerek yok pahasına satıldığı, halka ait olanların sermayeye devredildiği, özelleştirildiği neoliberalizm çağında bu öyküler çok daha anlamlı. Ülkemizin içinden geçtiği kapitalist küreselleşmeye eklemlenme sürecinde geleceğimize sahip çıkabilmemiz için, yaratılan değerlerimize sahip çıkmamız çok önemli. "Mühendislik Mimarlık Öyküleri" ile bu konuda biraz olsun bir bilinç yaratabiliyorsak ne mutlu bizlere.
Üreterek büyüyen ve paylaşarak gelişen bir Türkiye‘yi yaratmak, yeni başarı öykülerini gelecek kuşaklara aktarmak görevimiz. Dördüncü defadır, bu görevi "Mühendislik Mimarlık Öyküleri" ile yerine getirebiliyor olmak Yönetim Kurulumuz için gurur kaynağı.
Hep söylüyoruz, bizim mesleğimiz odağında, öznesinde insanın olduğu bir meslek. Mesleğimiz sorumlulukları çok olan ama bir o kadar da onurlu bir meslek. Biz, sorunlarımızın, toplumun ve halkın sorunlarından ayrı tutulamayacağını biliyoruz. Bu öyküler bunun anlamını apaçık gözler önüne seriyor.
Yönetim Kurulumuz adına; umudun yeşermesine katkıda bulunan, kararlılık ve devamlılığın önemini gösteren bu öyküleri derleme işini özveriyle yürüten Mahmut Kiper‘e, Nadir Avşaroğlu‘na, Orhan Örücü‘ye, kitabın hazırlanmasına emek veren yayın görevlimiz Dijle Göksoy Konuk‘a ve öyküleri yazan üyelerimize teşekkür ediyoruz.
Umarız, meslektaşlarımız yeni bir başucu kitabına daha sahip olmaktan mutluluk duyarlar; öğrenci arkadaşlarımızın gözünde bu öykülerle yeni ufuklar açılır ve bizlere okuyabileceğimiz yeni öyküler yaratırlar.
Gelecek TMMOB dönemlerinde de bu serinin sürdürülmesi dileğimizdir. Mehmet SOĞANCI TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Nisan 2010
MÜHENDİSLİK MİMARLIK ÖYKÜLERİ IV "Tarih" Olmasın, "Tarihi" Kalsın Haydarpaşa Garı 100 Yaşında Nadir AVŞAROĞLU Paydossuz Bir Yaşam: Selahattin Şanbaşoğlu Mahmut KİPER Türkşeker Makina Fabrikalarının 85 Yıllık Tarihi Canip Sevinç T- Cetveli‘nin Hikayesi Nadir AVŞAROĞLU Bir Ar-Ge Öyküsü Refik Üreyen Medeniyet Hamurunu Yoğuran Kuruluş: SEKA Mahmut KİPER Madenlerde Çalıştırılan Son Katır Nadir AVŞAROĞLU Cumhuriyetin Maden İşleme Mektebi: ETİBANK Mahmut KİPER Zingal Şirketi, Zindan ve Çangal Ormanı İle Sanayileşme Girişimi Olarak Ayancık Kereste Fabrikası Ahmet DEMİRTAŞ Gıdı Gıdı Nadir AVŞAROĞLU Zonguldak Limanı Ekrem Murat ZAMAN Yöneylem Araştırması Serüvenim Bir Bilimsel Gelişimin Transferi Öyküsü Halim DOĞRUSÖZ
|