TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TMMOB

   Ana Sayfa    İletişim Bilgileri

Hakkımızda Tüm Kitaplar Kategoriler e-Kitaplar Yeni Kitaplar Çok Satılanlar Arama

SEPETİM: (Boş)

BİLİM İNSANLIĞI MESLEK DEĞİL YAŞAM TARZIDIR PROF. DR. MİTHAT İDEMEN


Ücretsiz e-Kitap

Yazar Adı:

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

ISBN No:

978-605-01-0932-0


Yayın No:

GY/2016/574

Yayın Yeri:

İSTANBUL

Sayfa Sayısı:

96


 

Sunuş


 

 

Kitabı indirmek için tıklayınız

 

Hayatı anlamak ve anlatmak hep bilim sayesinde oldu. İnsanlık, kendini içinde bulduğu ve henüz tanınmamış, tanımlanmamış, engin ve bilinmez dünyanın kucağında egemen bir canlı olarak varlığını sürdürdü. Ancak onu diğerlerinden ayıran en önemli özellik bilimin meşalesini eline aldığı andan itibaren kendini gösterdi. Uygarlığın perdesi işte bu meşaleyi elinde taşıyan bilim insanlarının zaman zaman kendi canlarını bedel vermesiyle aralandı ve onların ışığı insanın yine kendisinin yarattığı karanlığa sızarak dünyayı güneşin ortalıkta görünmediği zamanlarda da aydınlattı ve hayatı gökyüzünden yeryüzüne indirebilmeyi başardı. Elbette farklı toplumların bilimi kabullenişi ve ona sundukları katkı da hep farklı düzeylerde oldu.

Dünyaca ünlü matematikçimiz Cahit Arf, içinde yaşadığı toplumun bilime olan katkısını sorguluyor ve vardığı sonucun içinde yarattığı buruk acıyı dile getirmekten çekinmiyordu: "Çevremden aldığım etkilerle çocukluğumdan beri mensubu olduğum toplumla öğünebilmeği belki de her şeyden çok istedim. Başlangıçta, daha doğrusu 12-13 yaşlarıma kadar bu isteğin tatmini toplumumuzun devlet olarak harita üzerinde yaygınlığı ve askeri zaferlerle ölçülüyordu. Daha sonra bu ölçünün öğünülecek bir yanı olmadığı hatta bazı hallerde utanılacak bir şey olduğu anlayışına vardım. O yaşlara kadar geçerli olan ölçünün yerini toplumumuzun uygarlığa ve daha da özel olarak bilimsel katkılara nicelik ve niteliği aldı. Oysa öğrendiklerim bana böyle katkıların hemen hemen hiç mertebesinde olduğunu gösteriyordu."

Ord. Prof. Dr. Cahit Arf`ın bu dediklerini de içeren elyazısı özel notunu eline aldığında Mithat İdemen pek farklı düşünmüyordu. Ve belki bu yüzden bilim dünyasına ülkemiz adına, bu toprakların sancısında yetişmiş bir bilim insanı olarak verebileceği katkıyı artırmanın sancısını hep içinde duymuştu. Ancak o, bunu belki herkesin anlayamayacağı yüksek bir haz duygusunu da yaşayarak içselleştirdi. Muhtemeldir ki Romalı düşünür, devlet adamı ve oyun yazarı Seneca, "Res severa verum gaudium- Hakiki keyif ciddi bir meşgaleyi gerektirir" derken de bunu kastediyordu.

40 yıla yakın bir süre İstanbul Teknik Üniversitesinde, daha sonra da Işık ve Okan üniversitelerinde elektromanyetik dersleri veren Mithat İdemen, bu dersleri hiçbir zaman aldığı maaşın karşılığı olarak düşünmedi. Tam tersine, çok sevdiği, anlatmaktan keyif aldığı bir hikâyeyi öğrencilerine aktarır gibiydi. Duyduğu bu heyecanı, aldığı zevki onlar da yaşasın istiyor ve bunun için derslerine kitaplarda olduğu gibi Coulomb yasasından değil, yüz yıl daha geriye giderek "Masalların bilime dönüştüğü o muhteşem yüzyılı" anlatmakla başlıyordu. "Böylece, onların daha önce değişik fizik derslerinde öğrenmiş bulundukları ve görkemli uygarlığımızın taşıyıcısı konumunda olduklarına inandıkları o ‘basit görünümlü` fizik yasalarının o korkunç sayıdaki bilgi yığınını nasıl içlerinde saklamakta olduklarını daha kolayca kavrayabileceklerini; benim gibi onları seveceklerini, ciddiye alacaklarını ve onları bize miras bırakanlara saygı ve minnet duyacaklarını düşündüm."

İşte Elektrik Mühendisleri Odası olarak biz de hocanın bu düşüncesinden esinle; hocalarımıza, bilim insanlarına olan derin saygı ve minnet duygularımızı bir kez daha yineleyip sürekli kılmak üzere, yitirdiklerimizi anmaya devam ederken, aramızda bulunan hocalarımız ile saygı buluşmalarında kucaklaşmayı onları saygıyla selamlamayı, yerine getirmekten haz duyduğumuz bir görev olarak sürdüreceğiz.

İlk saygı buluşmasını, ülkemizin matematik ve elektromanyetik alanlar konusunda ender bilim insanlarından Prof. Dr. Mithat İdemen`e adadık. 21 Mayıs 2016 tarihinde, İTÜ Gümüşsuyu binasının adını döneminin efsane hocalarından Prof. Dr. Tarık Özker`den alan A501 amfisinde üyelerimiz, hocalarımız, değerli konuklarımız ve hocamızın ailesiyle birlikte Mithat hocamızın yaşamını 81. yıldönümünde kutlamış olduk.

Değerli hocamıza sağlık, mutluluk ve esenlik dolu nice yıllar dilerken; ülkemiz üzerinde kendini her geçen gün daha fazla hissettiren demokratik hakları bir bir yok edip, özgürlükleri kısıtlayan, toplumun farklı kesimlerden oluşan zenginliğini tek bir renge boyamaya kalkışan, özellikle akademi dünyasını baskı altına alarak bilimsel gelişmenin önüne karanlık bir set çekmeye çalışan iktidardaki anlayışın geriletilmesinin, her alanda ortaklaştırılacak özgürlükçü, demokratik ve bilimsel çabalarla mümkün olacağına olan inancımızı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

İstanbul Şubesi


İçindekiler


 1 Sunuş 1

2 Etkinlik Konuşmaları

 Açılış Konuşması - Selçuk Esen 5

 EMO İstanbul Şubesi YK Başkanı Erol Celepsoy 7

 Osman Bahadır 10

 Prof Dr Duran Leblebici 18

 Prof Dr Hamit Serbest 21

 Prof Dr Alinur Büyükaksoy 27

 Prof Dr Sibel Ertan 30

 Prof Dr Mithat İdemen 37

3 Salondan Katkılar

 Selçuk Esen 48

 Prof Dr İlhami Çetin 50

 Prof Dr Yorgo Istefanopulos 51

 Prof Dr Tayfun Akgül 53

 Prof Dr Coşkun Özdemir 55

4 Ekler

 Prof Dr Mithat İdemen`in özgeçmişi 58

 Ord Prof Dr Cahit Arf`ın mektubu 60

 Discontinuities in the Electromagnetic Field kitabının İngilizce ve Türkçe önsözleri 64

 Mithat İdemen‘in Bilimsel Yayınları 70

 Prof Dr Mithat İdemen ile yapılan söyleşi videosunun bant çözümü 81

 Katılımcılara teşekkür yazısı 86



Dosyalar

BİLİM İNSANLIĞI MESLEK DEĞİL YAŞAM TARZIDIR PROF. DR. MİTHAT İDEMEN (2139 KB)

 
  kitap.emo.org.tr
  
COPYRIGHT © 2010 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
 

 
KEY İnternet Hizmetleri