Aletler birbirleriyle konuşmaya başladıklarında ve yeni interaktif olasılık alanları ortaya çıktığında büyük değişiklikler beklenecek. Yıllar boyunca insanlar dünyadaki bütün aletlerin internete nasıl bağlanacağı hakkında konuştular; fakat sunulan senaryolardan çoğu inanılması oldukça zor senaryolar. Yumurta ve süt ısmarlayan buzdolapları konferanslarda konuşulabilecek ya da bir gösteride sunulabilecek şeyler olabilir; fakat bu fikir, gerçek dünyanın gereklerinden çok yaratıcıların ve mühendislerinin fikirlerinin bir ifadesidir. Bu savları eleştirmemiz gerekiyor. Eleştirimizin temelinde bunları kötülemek değil elbette, aksine onların asıl misyonu gücümüzü yakalamak ve kullanıcıları ve tasarımcıları gelecek için yararlı teknolojiler yaratmak üzere tetiklemektir. Bu notlar, ağ uygulamalarının olanaklarını gömülü sistemlerde de kullanılmasının mümkün olduğunu göstermek amacındadır. Zamanlamanın artık doğru olduğunu biliyoruz, şu anda bir aleti internete bağlama, ürüne tüketici yararı göz önünde
bulundurulduğunda belki de hala yüksek sayılan bir maliyet yükleyebilir. Bu maliyetler ağa bağlı parçalar ve onlara ulaşma masrafları bir kaç kuruşa kadar düşecek belki de yakın zamanlarda; ama elbette şu anki varlığını haklı çıkarmak için ağa bağlanabilirlik, ürüne mutlaka, fiyatı etkilediğine değecek bir değer katmalı ve garantili geri dönüşler sağlamalıdır.
Artık bir çok uygulama için bu değer remote (uzaktan) yönetimle elde edilebilir. Remote yönetim, kaynakların ve teçhizatın eternet ya da telefon bağlantısı gibi var olan bir ağ teknolojisi kullanılarak uzaktan yönetimi anlamına gelen genel bir terimdir. Bunun, bugünün bakış açısıyla bile pek çok faydası olabilir. Aletler bir başarısızlık, yada çalışmaları için gerekli olan bir maddenin eksik olması gibi işlevsel bir durumla karşılaştıklarında alarm verebilirler. Teknik teçhizat ya da fabrika uzakta olan ve ağa bağlı bireyler tarafından yönetilebilir. Teknikerler uzaktan uyarılabilir ve sadece gereken cihazlara servis çağrısında bulunabilirler. Zamandan ve maliyetten kazanma potansiyeli bugünün terimleriyle açıklanabilecek kadar bile açıktır. Bu felsefenin sonucu olarak ortaya, tüketicinin (ya da bölgesel mürettebat) döngünün dışında kalması gibi bir yan etki ortaya çıkabilir. Şu anda, servisi çağıran ve bu sürece, asıl servis operasyonuna yardımcı olarak veya engelleyerek bir şekilde dahil olan müşteridir. Bu eğilim, ister iyi ister kötü olsun bir süredir görülendir.
Birkaç yıl önce özel hedef alanlarının tamamen otomatik olarak uzaktan yönetimi gömülü ağ uygulamaları için bir hedef olarak görülmekteydi. Artık gerçekleşen uygulamalar var. Stoksuz çalışan otomatlar; yeni ayar ya da uzaktan çevresel kontrol gerektiren müzik kutuları belli alanlardır. Yine test ve ölçüm araçlarının bilgisayarla kontrolü de başka bir alandır. Bilgi geribildirimi ya da toplanması ise ilgilenmeye değer başka bir alandır. Remote (uzaktan kumanda edilen) cihazlar çevrelerinde neler olup bittiğini rapor edebilir, envanter istatistikleri toplayabilir , pazar araştırması yapabilir ya da müşteri geribildirimi toplayabilir. Ek olarak remote cihazlar bölgesel olarak toplanan ya da ana ofisten verilen bilgiye göre farklı şekillerde davranabilirler.
Mesela, bir televizyon reklamından ya da yakın zamandaki bölgesel bir olaydan hareketle bir ürün yerine diğerinin tercih edilmesini teşvik eden bir bozuk para otomatı. Uzaktan yönetimin zaman tasarrufu potansiyeli ve satış noktası uçbirimi müşterisi ya da personeli bulunması da göz ardı edilmemelidir. Müşteriyle birebir iletişim (direk olarak ya da mesaj yoluyla) ve yarı akıllı bir biçimde ana ofise geribildirim tam bir yeni olasılıklar dünyası oluşturabilir. Bu notlar, gömülü sistemleri ağa bağlama teknolojilerini, iletişim temeline dayanan IP‘ ye (Internet Protokolüne) özel önem vererek sunmayı amaçlıyor. Bu notlarda, mümkün mertebe TCP/IP üzerine detaylı bir özet ya da özel ürünlerin ya da aletlerin asıl çalıştığını anlatan bir söylevler bütünü olmaktan kaçınmaya çalışılıyor. Okuyucu daha fazla detay için bu teknolojileri kapsayan yayınlara ya da üretici web sitelerine başvurabilir. Bu notlar, kati bir şekilde ağ bağlantılı parçalar olmadıkları ama daha çok geniş bir ağın bir parçasını oluşurabilecek karşılıklı çözümler oldukları için Bluetooth ya da IrDA gibi alternatif teknolojileri de içermiyor.
Notlar, temel elektronik, mantıksal donanım altyapısına sahip ve mikroişlemci teknolojisine yatkınlığı olanlara hitaben derlendi. Okuyanların C ve assembler gibi yazılım bilgisine sahip olmaları yararlı olur fakat gerekli değildir. Okuyucular telekomünikasyon konularına ve uygulamalarına da yatkın olmalıdırlar.
Notlar, daha ziyade ürünlerine TCP/IP temelli ağ bağlantı özellikleri katmak isteyen, donanım ya da yazılım olarak, gömülü sistem ve devre tasarımcılarına; telekomünikasyon, bilgisayar bilimleri ya da elektronik alanında öğrenim gören teknik lise ya da üniversite öğrencilerine; bu alanlara yakın projelerle ilgilenenlere, gömülü sistemlerin sistem ya da devre tasarımcıları; ağ donanımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ağ yazılımı tasarımcılarına dönük temel bilgileri paylaşmak/tartışmak için hazırlanmıştır.
Bu arada çok kısa zaman dilimi öncesinde, ucuz, küçük bir paket içinde istediğiniz her şeyi yapabilen bir çok ürün bulmak mümkünken, fakat bir yıl bile dolmadan aynı ürünlerin artık üretilmediğini görebiliyoruz. Bu durum, tedarikle ilgili problemlerden haberdar olan mikrokontolör sistem tasarımcıları için şaşırtıcı bir durum değil artık. Bir çok gelişmiş, ağ arayüz cihazları ve hatta bilgisi çok kısa sürede eskiyebiliyor.
Giriş 4
Ünite 1:Gömülü Sistemleri Ağa Bağlama 10
Gömülü Sistemler Neden Ağa Bağlanır
Neler, Gömülü Sistemdir
Yaygın Ağ Oluşturma Metotları
Ağa Bağlanmış Gömülü Sistem Örnekleri
Gömülü Sistemleri Ağa Bağlamadan Önce Dikkat Edilmesi
Gereken Noktalar
Nereden Başlayacağız
Ünite 2:Gömülü İletişim İçin Yazılım Tasarımı
Sahneyi Kurmak
Koşut-zamanlı Programlama
Durum Makineleri
İleri - Seviye Diller ve Kısıtlı Kaynağa Sahip olan Aygıtlar
Arayüz Oluşturma‘ nın Önemli Noktaları
GA‘ lar mı, Mikrokontrolörler mi
Ünite 3:Protokoller Ve İletişim Modelleri
Protokol Nedir
Protokol Katman Modelleri
Standart OSI Katman Modeli
OSI Modeli ve İnternet
IEEE 802 Modeli
Standartlar Hakkında Bilgi Edinmek
Ünite 4: Fiziksel Ağ Katmanı Teknolojileri
Giriş
Geniş Alan Ağları
Bölgesel Alan Ağ Teknolojileri
Alt-Seviye Şifreleme
Sağlama Toplamları ve Hatalardan Koruma
Ortamı Yönetmek - Çarpışmaları İdare Etmek
Ünite 5: LAN Erişim Teknolojileri
Eternet ve IEEE 802
Eternet Nasıl Çalışır
Eternet için Arayüz Aygıtları
Kablosuz Teknolojiler 802.11
Ünite 6: Veri Bağlantı Yönetimi
Veri Bağlantı Katmanının İşi Nedir
Geniş Alan Ağları- SLIP/PPP
Bölgesel Alan Ağları
Mantıksal Bağlantı Kontrolü
Adres Çözünürlük Protokolü
Ünite 7: Ağ Katmanı- Ip Üzerine Kurmak
İnternet Protokolü
IPv6
ICMP
UDP
TCP
Ünite 8: Uygulama Katmanı Protokolleri
Telnet
Elektronik Mail
HTTP
FTP
TFTP
BOOTP
DHCP
RTP/RTCP
NTP/SNTP
SCTP
Ünite 9 : M2M, SIM Kartlı Uygulamalar
Ünite 10: Uygulamalar
Giriş
ANA Program
Ağ Arayüz Kartını Sürmek
Veri Bağlantı Katmanı
Ağ Katmanı – IP
UDP
TCP
Yazılım Listesi