TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TMMOB

   Ana Sayfa    İletişim Bilgileri

Hakkımızda Tüm Kitaplar Kategoriler e-Kitaplar Yeni Kitaplar Çok Satılanlar Arama

SEPETİM: (Boş)

MÜHENDİSLİK VE ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ(EBBM) İŞ ALANLARI-II (TARTIŞMA METNİ)


Ücretsiz e-Kitap


Yayın Yeri:

ANKARA


 

Sunuş


 

SUNUŞ

Ülkemizde Elektrik, Elektronik, Bilgisayar Mühendisliği alanında eğitim veren üniversitelerin bölüm adları Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Enerji, Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Haberleşme, Telekomünikasyon, Mekatronik, Mikroelektronik, Tıbbı Elektronik (Biyoelektronik) Mühendisliğinin yanısıra Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri ile Bilgisayar ve Kontrol, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği bulunmaktadır.

Mühendisliklerin ülkelere göre değişik isimler verilmiş olsa bile çoğunlukla ve ağırlıklı olarak Elektrik, Elektronik, Bilgisayar Mühendisliğinin bulunmaktadır. Elde edilen verilerden yola çıkarak bu alanlardaki tüm Mühendislik disiplinlerinin Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar (EEB) Mühendisliği genel adı altında birleştirilmesi doğru bulmaktayız.

Komisyonumuz; Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği (EEBM) Ana Dallarından mezun olanların çalıştıkları İş Alanları, Tanımları ve Alt Gruplarının saptanmasına yönelik çalışmalar sonucunda bu alanda iş Alanlan‘ndan yakın olanlar bir araya getirilerek ortak iş alanlarının alan isimleri saptamıştır. Saptanan alanların işlev yönünden de ortak olan kısımları ayrı birgruplandırma altında değerlendirilmiştir.

Teknolojik gelişmeler, bazı meslek ve iş olanaklarının yok olmasına, yenilerinin doğmasına sebep olmaktadır. [3]

Çalışmalardan elde edilen veriler şimdilik yeterli olgunluğa erişmekle birlikte teknolojinin hızla gelişmesinden ötürü yeni iş alanları oluşmakta, yok olmakta veya diğer alanlarla birleştiğinden zamanla güncellenmesi gerektiği düşünülmektedir.

Bu gruplandırma ile konunun tümünü kapsanmış olmakla birlikte bu alt gruplandırmaların tümü, bazı iş alanında etkisiz veya işlevsiz kaldığı da gözden uzak tutulmamalıdır.

EEB Mühendisleri çok geniş alanda çalışma yaptıkları, ancak bir gruplama yapılması durumunda bunların da ancak 43 ana alan olabileceği, bağımsız çalışma alanlarının yanı sıra başka Mühendislik Disiplinleri ile birlikte ortak çalışma alanlarının da oluştuğu saptanmıştır. [4,5]

Bu raporda; EEB Mühendislerin çalıştığı işler tanımlanmakta, bu işler için gerekli yetkinlik bilgileri ve alt grupları saptanmıştır. Bilgi ve Uygulama Yetkinliği başlığı altında da tüm İş alanları için herhangi bir ayrım yapmadan standart bir yapı içerisinde olması tercih edilmiştir.Bu geniş katılımlı belirlenen bu alanlarda yetkin kişilerden oluşacak ayrı bir çalışma ile belirlenebilecektir.

Amacımız ana raporda belirtilen konuların bir bütün olarak tartışılmasını sağlamaktır. Bu raporda Bilgi ve Uygulama Yetkinliği bölümü yürürlükteki Yönetmelikler dikkate alınmadan hazırlanmıştır. Bu formun temel amacı ise gerektiğinde raporun içerisinde kaybolmadan herkesin rahat kullanımını sağlamaktır.

Yurt içinde tüm mühendislik isimlerini taradığımızda Elektrik, Elektronik, Bilgisayar mühendisliğinin yanı sıra, Mühendislik alanlarının artması, Üniversite eğitimine de yansıyarak çok disiplinli mühendisliklerin eğitimlerinin verilmeye başlanmıştır.

Elektronik Mühendisliği adı altında şimdiden YÖK‘ce belirlenen (en azından isim olarak verilen) Üniversitelerin bölümleri Elektronik, Elektronik ve Haberleşme, Telekomünikasyon Mühendisliği, Mikroelektronik Mühendisliği gibi dallar bulunmakla birlikte Mekatronik Mühendisliği, Tıbbı Elektronik, Bilgisayar ve Enformatik Sistemler, Bilgisayar ve Kontrol ile Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği, mühendisliklerle de ortak çalışma içermektedir.

"Mekatronik Mühendisliği" Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Makine Mühendisliklerini, "Tıbbı Elektronik" Tıp Fakültelerinin ilgili bölümleri ile Elektronik Mühendisliğini, "Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği" de Bilgisayar Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliğinin birlikte oluştuğu Mühendisliklerdir.

Mühendislik eğitiminde yavaş yavaş (İş alanları bazında) çok disiplinli alanlarda Mühendislik eğitimi verilmeye başlanmıştır. EEBM alanında çarpıcı örnekleri olarak Makatronik, Tıbbi Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik, Bilgisayar ve Kontrol ile Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği örnekleri verilebilir.

Raporumuz;TMMOB içerisinde ayrıntılı incelenmeyen bir alanda, konuların oldukça kapsamlı olmasının yanı sıra‘ derinlik içermesi yönüyle de bir ilki gerçekleştirmiştir.

Rapordan yararlanmanın kolaylaşması için her bir sayfanın altında hangi temel iş Alanı olduğu, O iş alanının kaç sayfadan oluştuğu ve İş alanının kaçıcı sayfasını gösterecek bir anahtar sistemi uygulanmıştır.

Raporun değerlendirmelerde; eksiklik, fazla, hatta yanlış gruplandırılmış gibi düşünceler ortaya çıkması doğaldır. Genellikle bu alanların belirlenmesi gerektiği görüşü ileri sürülse bile bu görüşlerde ortak nokta bulunmamaktadır. Teknolojinin çok hızlı geliştiği, gün geçtikçe disipline edilemez bir sürece girerken bizlerin iş alanlarını disipline etme çabamız yadırgansa bile bu bir zorunluluktur.

EMO

İŞ ALANLARI ve TANIMLARI KOMİSYONU

NİSAN

2004


Dosyalar

MÜHENDİSLİK VE ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ(EBBM) İŞ ALANLARI-II (TARTIŞMA METNİ) (416 KB)

 
  kitap.emo.org.tr
  
COPYRIGHT © 2010 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
 

 
KEY İnternet Hizmetleri