TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TMMOB

   Ana Sayfa    İletişim Bilgileri

Hakkımızda Tüm Kitaplar Kategoriler e-Kitaplar Yeni Kitaplar Çok Satılanlar Arama

SEPETİM: (Boş)

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU: RISC DONANIMINA GİRİŞ


Adet:

Fiyatı:

3.00 TL


Sepete Ekle

Yazar Adı:

DR.MEHMET BODUR

ISBN No:

978-605-01-0055-6


Yayın No:

EK/2011/2

Yayın Yeri:

ANKARA

Sayfa Sayısı:

204


 

Giriş


Yayınımız ücretini ödemenizden sonra size pdf ve epub biçiminde e-posta ile tek kullanımlık link gönderilecektir. Link ile ilgili sorununuzda lütfen emo@emo.org.tr adresine epsota gönderiniz. Tarafınıza ayrıca baskılı bir kopya gönderilmeyecektir.

Bu kitap, Bilgisayar Organizasyonu: RISC Donanımına Giriş"  ileride bilgisayar mühendisliğinin yazılım ve donanım alanlarında çalışması beklenen bilgisayar mühendisi adayları için yazılmıştır.

Kaynağı
Bu kitap temel olarak üniversite seviyesindeki Bilgisayar Mimarisi (Computer Architecture) dersi notlarından derlenmiş ve türkçeye çevirilmiştir. Ders notlarına doğrudan ve dolaylı katkılarından dolayı meslektaşlarım Dr. Hasan Kömürcügil, ve Dr. Muhammed Salamah`a en derin minnet duygularımı sunmak isterim.

Amaç ve  Katkı
Metin, bir "Bilgisayar Mimarisi" ders kitabını okumaya yardımcı materyal olarak hazırlanmıştır. Okuyucuya açıksözlu önerim, kitabın bölümlerini okumadan önce diğer ders kitaplarından ilgili bölümleri okumasıdır. Bu kitap herhangi bir ders kitabının basitleştirilmiş örneği değildir. ASM (Algorithmic State Machine) çizimlerine varıncaya dek detaylarıyla, indirgenmiş komut takımlı bir işlemcinin devre bileşenlerini içerir.

Okuyucular
Bu kitabın muhtemel okuyucusunun Sayısal Tasarıma Giriş (Introduction to Digital Design) dersini tamamlamış bir üçüncü sınıf öğrencisi olması beklenir. Yine de, okuyucunun sayısal tasarımı her yönüyle bildiği varsayılmaz. Metin, okuyucuya sayısal tasarımın esaslarını ve yöntemlerini hatırlatacak gerekli ipucu ve örneklerle hazırlanmıştır.

Kitap Nasıl Okunmalı
Kitaptaki bölüm numaraları bilinçli olarak çok kullanılan benzer ders kitaplarına paralel düzenlenmiştir. Örnekler, detaylı çözümler içermektedir ve okuyucu tarafından eksiksiz anlaşılmalıdır. Kavramsal akıcılığı sağlamak için dördüncü bölümde, metinde yeri geldikçe çeşitli devrelerin ASM çizimleri verilmiş, ardından bölüm sonunda ASM çizimlerinin kullanımı derinlemesine anlatılmıştır. ASM çizimlerini hiç tanımayan okuyucular dördüncü bölüme başlamadan önce bu kısmı okuyabilirler.  ASM çizimleri beşinci bölümde de tipik tek ve çok dönüşlü veriyollarının denetim birimlerini tanımlamak için  kullanılmıştır.

Kitaba Genel Bakış
Bu kitapta basitleştirilmiş bir 32-bit RISC işlemciyi gerçekleştirmek için gerekli temel bileşenleri ile işlevlerinin betimlenir. 
Birinci bölüm, hedef çalışmanın sınırlarını belirten genel bir tanıtım niteliğindedir.
İkinci bölüm, bilgisayar sistemlerinin başarımını karşılaştırmak için olduğu kadar, yeni işlemcilerin tasarım ve geliştirilmesi için de uygun olan bir başarım ölçütü tanımlar. Bu bölüm ayrıca bilgisayar tarihinde kullanılmış çeşitli başarım ölçütlerini de ele alır.

Üçüncü bölüm, RISC kavramının C-dili programlarını daha verimli işlemek üzere komut takımının basitleştirilmesinin  bir sonucu olduğunu hatırlatarak, uygulama seviyesi programlama dilleri ile makine seviyesi komutları arasındaki ilişkiye odaklanır.

Dördüncü bölüm, aritmetik mantık birimiyle kayan noktalı sayı biriminin işlevsel çalışmasını ve fiziksel gerçeklemesini tanıtır. Çarpma ve bölme birimlerinin çalışması yazmaç (register) seviyesine kadar ayrıntılı ASM çizimleriyle betimlenir.

Beşinci ve son bölüm, denetim biriminin komut başına tek-saatlik ve çok-saatlik uygulamalarındaki yapıları ile tasarımını kapsar ve tipik bir RISC işlemcinin, temel yazmaç seviyesindeki bileşenlerden başlayarak tasarım ve mimarisinin anlaşılmasını hedef alır.

Kitabın Önemi
Özellikle son yıllarda flaş bellek ve yerinde programlanır kapı dizileri (FPGA) teknolojısındeki gelişmeler sonucu bu ürünlerin ucuzlaması  artık sayısal devre tasarımcılarının kendi uygulamalarına has işlemcilerini ve komut takımlarını geliştirmesine olanak sağlamaktadır. Bu kitap VHDL ortamda kendi işlemcilerini tasarlamak isteyenlere RISC veri yolu ve komut takımı geliştirme tekniklerini tanıtması açısından önem taşır.

Yasal Uyarı: Yazar kitabın hazırlanmasında araştırma, geliştirme, teori ve programların analiz ve testleri dahil üstün çaba göstermiştir. Yazar kitaptaki malzemeyle ilgili hiçbir garanti vermez. Kitaptaki fikir, teori, resim ve yazıların aynen ya da değiştirilerek kullanılmasından doğabilecek hasar ya da sonuçlardan yazar kesinlikle sorumlu tutulamaz.

Ekim 2003,
Dr. Mehmet Bodur.



Sunuş


Kredi kartınızla online ödeme yapmak istemiyorsanız veya sorun yaşıyorsanız banka havalesi veya eft yolu ile ödeme yapabilirsiniz.
Ödeme Bilgileri
İş Bankası Yenişehir Şubesi (4218) 5110 No‘lu Hesap (IBAN TR490006400000142180005110)
Açıklama kısmına almak istediğiniz yayın/yayınların adını yazınız.

Ödeme yaptıktan sonra dekontu (0312) 417 38 18 No�lu faksa veya emo@emo.org.tr e-posta adresine gönderiniz.

 


İçindekiler


1    GİRİŞ    1
2    BAŞARIM ÖLÇÜTLERİ    5
3    KOMUT TAKIMI    19
4    BİLGİSAYARLAR İÇİN ARİTMETİK    61
5    İŞLEMCİ, VERİYOLU VE DENETİM    145
KAYNAKÇA    221
DİZİN    223




 
  kitap.emo.org.tr
  
COPYRIGHT © 2010 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
 

 
KEY İnternet Hizmetleri