TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TMMOB

   Ana Sayfa    İletişim Bilgileri

Hakkımızda Tüm Kitaplar Kategoriler e-Kitaplar Yeni Kitaplar Çok Satılanlar Arama

SEPETİM: (Boş)

PIC18 MİKROKONTROLÖR KOMPAKT FLAŞ PROJELERİ


Adet:

Fiyatı:

2.00 TL


Sepete Ekle

Yazar Adı:

DOĞAN İBRAHİM

ISBN No:

978-605-01-0895-8


Yayın No:

EK/2016/651

Yayın Yeri:

ANKARA

Sayfa Sayısı:

262


 

Giriş


Kredi kartınızla online ödeme yapmak istemiyorsanız veya sorun yaşıyorsanız banka havalesi veya eft yolu ile ödeme yapabilirsiniz.

Ödeme Bilgileri

İş Bankası Yenişehir Şubesi (4218) 5841411 No‘lu Hesap (IBAN TR11 0006 4000 0014 2185 8414 11)

Açıklama kısmına almak istediğiniz yayın/yayınların adını, TC Kimlik No veya Vergi No‘nuzu yazınız.

Ödeme yaptıktan sonra dekontu (0312) 417 38 18 No‘lu faksa veya emo@emo.org.tr e-posta adresine adresiniz ile birlikte gönderiniz.


Sunuş


1970`li yılların sonlarında ilk mikroişlemciler üretilmiş ve bundan dolayı elektronik ve bilhassa bilgisayar endüstrisinde çok büyük değişiklikler olmuştur. Önceleri lojik kapıları kullanılarak tasarımı yapılmış olan sayısal elektronik cihazlar yerlerini mikroişlemci tabanlı sistemlere bırakmıştırlar. Mikroişlemciler sadece sayısal uygulamalarda değil analog uygulamalarda da kullanılmaya başlanmıştır.
Mikroişlemciler, son derece kullanışlı olmalarına rağmen en büyük desavantajları herhangibir sistem tasarımı için gerekli olan elektronik parça sayısının yüksek olmasıydı. Örneğin, her uygulamada şu entegre devrelere ihtiyaç olmaktaydı: mikroişlemci, RAM ve ROM bellek, giriş-çıkış entegresi, saat entegresi. Bunlara ilaveten bazı uygulamalarda zamanlama ve kesme entegre devrelerine de ihtiyaç olmaktaydı. 1980 yıllarında bir mikroişlemci sistemini meydana getiren elektronik parçalar birleştirilerek mikrokontrolör entegre devreleri üretilmiştir. Tipik bir mikrokontrolör entegresi içerisinde şu devreleri bulabiliriz: CPU, RAM ve ROM bellek, giriş-çıkış devresi, saat devresi, zamanlama devresi,ve kesme devresi.
Günümüzde değişik firmaların ürünü olan çok çeşitli mikrokontrolör modelleri bulunmaktadır. Endüstride kullanılan ve en popüler olanlar arasında şu firmaların ürünlerini sayabiliriz: Intel (8051 serisi), Motorola (6800 serisi), Microchip (PIC serisi), ve Atmel (8051 ve AVR serisi).
Hafıza kartları günümüzde birçok portabıl elektronik cihazlarda kullanılmaktadırlar. Örneğin, sayısal kameralarda, video kameralarında, MP3 çalıcılarda, cep telefonlarında, ve daha bunun gibi birçok elektronik cihazlarda bu kartların kullanıldığını görmekteyiz. Hafıza kartları ayrıca mikroişlemci sistemlerinde fazla miktarda veri saklamak için de kullanılmaktadırlar. Örneğin, sıcaklık ölçüm sistemlerinde tipik olarak sıcaklık her saniye hafıza kartı üzerinde saklanmaktadır. Daha sonra sıcaklık verileri okunup istatiksel analizler yapılabilmekte ve grafikler çizilebilmektedir. Halen piyasada çeşitli hafıza kartları bulunmaktadır. Bu kitapda hafıza kartlarına kısaca göz atacağız ve profesyonel uygulamalarda en yaygın olarak kullanılan Kompak Flaş kartların çalışmasını yakından izleyeceğiz. Kitapda ayrıca Kompak Flaş kart tabanlı ve PIC mikrokontrolör kullanan çeşitli projelere yer verilmiştir.
Kitapda örnek olarak PIC18F452 mikrokontrolörü kullanılmış, fakat verilen projeler diğer PIC18F serisi mikrokontrolörlerde de çalışmaktadır. Kitapda, öğrenmesi çok kolay olan ve ayni zamanda çok güçlü bir yapıya sahip olan mikroBasic derleyicisi kullanılmıştır. Bu derleyicinin Demo versiyonunu 2K program büyüklüğüne kadar olan projeler için ücretsiz olarak internetten indirmeniz mümkündür (www. mikroe.com).
Bölüm 1 de mikrokontrolör sistemlerinin yapıları genel olarak açıklanmıştır.

Bölüm 2 PIC18F serisi mikrokontrolörlerin mimarisine ayrılmıştır. Bu bölümde, PIC18F ailesi genel olarak açıklanmış fakat PIC18F452 mikrokontrolör örnek alınmıştır.
Bölüm 3 de piyasada mevcut hafıza kartları kısaca gözden geçirilmiş ve Kompak Flaş hafıza kartları detaylı olarak açıklanmıştır.
Bölüm 4 de mikroBasic derleyicisin yapısı, komutları ve kullanımı detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Bölüm 5 mikroBasic derleyici kullanılarak yapılmış olan basit projelere ayrılmıştır. Burada maksat PIC mikrokontrolör ve mikroBasic kullanarak nasıl proje geliştirildiğini açıklamaktır.
Bölüm 6 da mikroBasic derleyicisi içerisinde bulunan simülatörün kullanımı açıklanmıştır. Bilgisayar programı olan simülatörler devre kurmazdan once yazılımımızı kontrol etmemize yardımcı olmaktadırlar.
Bölüm 7 de mikroBasic devre-içi böcük-savar (PicFlash2 ICD) donanımın proje geliştirmeye nasıl yardımcı olabileceği açıklanmıştır.
mikroBasic derleyicinin Kompak Flaş kullanımı için çeşitli fonksiyonları bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar ve kullanımları özet olarak Bölüm 8 de açıklanmıştır.
Bölüm 9 da PIC18F mikrokontrolör ve Kompak Flaş kart destekli çeşitli projelerden bahsedilmektedir. Projeler denenmiş olup çalışır durumdadırlar. Her projenin açıklaması, donanımı, program listesi, ve programın çalışması detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu bölümde ayrıca FAT-16 dosyalama sistemi açıklanmıştır.
Bölüm 10 da Kompak Flaş dosyalama projelerine yer verilmiştir. Son olarak, Bölüm 11 de PCF8583 gerçek zaman entegre devresinden ve bu entegrenin PIC mikrokontrolör projelerinde kullanımından bahsedilmiştir. Gerçek zaman entegre devreleri veri depolama projelerinde son derece önem taşımaktadırlar.
Kitabın siz okuyuculara yararlı olacağını ümit ederim.


 
  kitap.emo.org.tr
  
COPYRIGHT © 2010 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
 

 
KEY İnternet Hizmetleri