TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TMMOB

   Ana Sayfa    İletişim Bilgileri

Hakkımızda Tüm Kitaplar Kategoriler e-Kitaplar Yeni Kitaplar Çok Satılanlar Arama

SEPETİM: (Boş)

TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ TALEP TAHMİNİ VE ÜRETİM KAPASİTE DEĞERLENDİEMESİ


Stokta Yok

Yazar Adı:

EMO ENERJİ DAİMİ ÇALIŞMA GRUBU

ISBN No:

978-605-01-0851-2


Yayın No:

GY/2016/641

Yayın Yeri:

ANKARA

Sayfa Sayısı:

28


 

Sunuş


Ekonomik, kaliteli ve güvenilir bir elektrik enerjisiyle tüketicileri beslemek ve geleceğe ilişkin gerçekçi bir planlama için doğru bir yük tahmini yapılması zorunludur. Uzun dönem yük tahmini geçmişteki koşulların incelenerek gelecekteki yükün tahmin edilmesi esasına dayanır. Etkili bir sistem planlaması için, puant yük ve enerji ihtiyacının tahmin edilmesi gereklidir. Yük tahmin yöntemleri genel olarak kısa, orta ve uzun dönemli olmak üzere üç grupta toplanabilir. Kısa dönem yük tahminleri; birkaç dakika ile bir günlük zaman dilimini kapsarlar. Güç santralları arasında yük paylaşımı ile generatörlerin devreye girip çıkması kısa dönem yük tahminleri ile belirlenir. Genellikle, günlük yük eğrisindeki puant yük değerleri gerçek zamanlı olarak önceden görülmeye çalışılır. Bu tahmin yönteminde en önemli veri hava koşullarıdır.

Orta dönem yük tahminleri; bir gün ile bir yıllık zaman aralığını kapsar. Bu tahminlerde amaç; satış tarifelerini, bakım periyotlarını ve yakıt kaynaklarını belirleyerek iletim, dağıtım sistemleri ile kısa sürede devreye alınabilecek santralları planlamaktır.

Uzun dönem yük tahminleri; bir yıldan daha uzun süreyi kapsamaktadır. Yeni enerji santralları kurmak ve üretilen enerjiyi tüketiciye ulaştırmak, uzun süre gerektirdiği için gelecekteki enerji tüketim değerlerinin tahmin edilmesi bu grupta incelenir. Buna göre gelecekteki yatırımlar planlanır. Hazırlanan raporda, uzun dönem yük tahmini üzerinde değerlendirme yapılmıştır.

Cumhuriyet`in ilk yıllarından beri dış ticarette önemli bir yer tutan ve "ekonomik krizlerde" küçümsenmeyecek oranda pay sahibi olan enerjinin, özellikle de elektrik enerjisinin planlaması ve talep tahminlerinin doğruluk oranları ülkenin kıt kaynaklarının da doğru kullanılmasını sağlayacaktır. Elektrik enerjisinin planlaması, üretimi, iletimi ve dağıtımının gerçekleştirilmesi amacıyla; İLLER BANKASI, ETİBANK, Devlet Su işleri (DSİ), Maden Tektik ve Arama (MTA), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) ve Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) kurulmuş ve elektrik ile görevlendirilmişlerdir.

1971 yılında TEK`in kurulmasıyla, elektrik enerjisinin üretimi, iletimi tek merkezde toplanmış, 1983 yılında İller Bankası`nın ve belediyelerin elektrik dağıtım birimlerinin de TEK bünyesine katılmasıyla dağıtımda da merkezi yapı oluşturulmuştur. Bu süre içerisinde Kayseri`de; Kayseri Elektrik Şirketi`nin dağıtım, Çukurova`da Çukurova Elektrik ve Antalya Bölgesi`nde de Kepez Elektrik şirketlerinin üretim ve iletim imtiyaz hakları devam etmiştir. Kısaca ülkemizde hiçbir dönem elektrik enerjisinin üretim, iletim ve dağıtımı tümüyle kamu tarafından yönetilmemiştir. 1994 yılına gelindiğinde TEK bölünmüş, iletim sistemi hariç elektrik üretim ve dağıtımı tümüyle yerli ve yabancı özel sektöre açılmış, dağıtım bölgeleri tamamen, üretim tesisleri de üretimdeki payı % 25`lere kadar gerileyecek şekilde özelleştirilmiştir.

1923 yılındaki 33 MW kurulu güç 2014 yılında 68.000 MW`a ulaşmıştır. Bu büyümenin bedelleri, ülke ekonomisine yansımaları nasıl olmuştur… Elektrikteki planlama ve yatırım süreçlerine yön veren de bu alandaki tahminlerdir.


İçindekiler


 1- GİRİŞ 5

2- ÜRETİM VE KURULU GÜÇ 6

3- ÜRETİM KAPASİTESİ 7

4- KURULU GÜÇ VE ÜRETİMİN YILLARA GÖRE GELİŞİMİ 8

5- YAPILMAKTA OLAN SANTRALLAR 9

6- YAKIN GELECEK İÇİN ÜRETİM KAPASİTESİ 9

7- TALEP GELİŞİMİ 10

8- 10. BEŞ YILLIK KALKINMA PLANINDAN ALINTILAR 17

9- TÜKETİMİN GELİŞİMİ 18

10- TALEP TAHMİNİ 21

11- TALEP TAHMİNİ VE ELEKTRİK SİSTEMİ KAYIPLARI 23

12- REGRESYON YÖNTEMİ İLE UZUN DÖNEM YÜK TAHMİNİ 25

13- SONUÇ 26


Dosyalar

(761 KB)

 
  kitap.emo.org.tr
  
COPYRIGHT © 2010 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
 

 
KEY İnternet Hizmetleri