TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TMMOB

   Ana Sayfa    İletişim Bilgileri

Hakkımızda Tüm Kitaplar Kategoriler e-Kitaplar Yeni Kitaplar Çok Satılanlar Arama

SEPETİM: (Boş)

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE GÜVENİLİR BİLGİ PANELİ


Ücretsiz e-Kitap

Yazar Adı:

EMO Ankara Şube

ISBN No:

978-605-01-0680-0


Yayın No:

EK/2015/589

Yayın Yeri:

ANKARA

Sayfa Sayısı:

54


 

Sunuş


10 Nisan 2007 tarihinde aramızdan ayrılan EMO Ankara Şubesi 6. ve 7. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Halil Eker anısına 10 Nisan 2014 tarihinde "Bilgi Güvenliği ve Güvenilir Bilgi" paneli EMO Merkez Toplantı Salonu‘nda düzenlendi.

 

Panelde konuşmacı olarak İ. İzlem GÖZÜKELEŞ (Bilgisayar Mühendisi), Av. Yelda Gizem ÜNAL (Ankara Barosu Elektronik Haberleşme Hukuku Kurulu Başkanı), Engür PİŞİRİCİ (Bağımsız Siber Güvenlik Araştırmacısı) yer aldı.

 

"Bilgi" ve "veri" sözcükleri zaman bağlamında etimolojik olarak hiyerarşik (data, information, knowledge) bir ilişkiyi barındırmaktadır. Fakat Türkçe‘ye çevrilirken sınırlı kavramlarla ifade edilmiştir. "Data" dün‘e, "information" bugün‘e, knowledge ise yarın‘a ait bir bilgidir. İnternet kapitalizm açısından 1990‘lı yıllardan itibaren yeni bir sermaye birikim modeli olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. 

 

Elektronik ticaret ve iletişim başta olmak üzere bilgi (information/ knowledge) toplumu olma yönündeki gelişmeler dünya üzerindeki tüm ülkelerin mevcut yapısını değiştirmiş ve yeniden şekillendirmiştir. Budeğişim ülkemize ancak 2000‘li yıllarda gelmiştir.

 

Bilgilerin izinsiz kullanımını, izinsiz erişimini, ifşa edilmesini, yok edilmesini, hasar verilmesini, değiştirilmesini önlemek için yapılan tüm koruma çabaları bilgi güvenliği başlığı altında toplanmakta; bilgi güvenliğinde amaç doğru teknolojilerin kullanılmasıyla bilgiye izinsiz tüm erişimleri engellemek olarak görülmektedir.

 

Bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla bilgi teknolojilerini kullanarak yapılan elektronik müfahaleler hızla artmaktadır. Sayısal bilgilerin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik riskleri arttığında bilgi güvenliğinde ciddi sıkıntılar yaşanabilmektedir.

 

Bilgi ve veri kim için, nasıl kullanılacak? Bu soruya verilecek yanıt bilgi güvenliği konusunda nasıl bir yöntem izleneceği sorusuna doğru yaklaşmak bakımından önem taşımaktadır. Reyhanlı saldırısının ardından askeri istihbarat belgelerini yayımlayan, YÖK‘ün belgelerini yayımlayarak üniversitelerdeki yolsuzluk ve usulsüzlükleri ifşa eden, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilgili belgeleri yayımlayan, Gezi direnişi sırasındaki tutumları nedeniyle perk çok kamu kurumu ve kuruluşunun web sayfalarını hizmet dışı bırakan redHack grubunun eylemleri ile bilginin kamusal niteliği arasındaki diyalektik ilişkiyi anlayabilmek önemlidir. Benzer şekilde Wikileaks`te yayımlanan belgelerin dünyada üstü örtülmeye çalışan birçok olayı tüm gerçekliğiyle açıklamış ve hakikate erişimde cesur ve önemli bir adım olarak tarihe not düşülmüştür.

Öte yandan iktidar sahipleri kamu olanakları sayesinde dönemsel veya asıl tehdit olarak gördüğü unsurların bilgisayarlarına sızarak, sahte belgeler düzenleyerek "delil" üretmektedir. Son dönemdeki Türkiye tarihinde iz bırakan Ergenekon ve Balyoz davalarında dijital delillerin bu yollarla üretildiği bilirkişi raporları ile kanıtlanmıştır. Bu durum da bilgi güvenliğinin insanların temel özgürlüklerinin, düşünce ve ifade özgürlüklerinin önünde ne gibi sonuçlar yol açacağı bağlamında ibretliktir.

Tüm bunları ve daha fazlasını tartışıp Odamızın bilgi güvenliği konusundaki dağarcığını geliştirmek adına düzenlediğimiz bu etkinliğin kayıtlarını başta üyelerimiz olmak üzere tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Etkinliğe katılan, sunum yapan, destek veren tüm taraflara teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Saygılarımızla.

EMO Ankara Şubesi
22. Dönem Yönetim Kurulu


Dosyalar

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE GÜVENİLİR BİLGİ PANELİ (6842 KB)

 
  kitap.emo.org.tr
  
COPYRIGHT © 2010 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
 

 
KEY İnternet Hizmetleri