TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
TMMOB

   Ana Sayfa    İletişim Bilgileri

Hakkımızda Tüm Kitaplar Kategoriler e-Kitaplar Yeni Kitaplar Çok Satılanlar Arama

SEPETİM: (Boş)

ELEKTRİK ALANINDA ALÜMİNYUM İLETKENLER


Adet:

Fiyatı:

2.00 TL


Sepete Ekle

Yazar Adı:

FALİH KAYA ÖNDER

ISBN No:

978-605-01-0483-0


Yayın No:

EK/2013/540

Yayın Yeri:

ANKARA

Sayfa Sayısı:

182


 

Giriş


Kredi kartınızla online ödeme yapmak istemiyorsanız veya sorun yaşıyorsanız banka havalesi veya eft yolu ile ödeme yapabilirsiniz.
Ödeme Bilgileri
İş Bankası Yenişehir Şubesi (4218) 5110 No‘lu Hesap (IBAN TR490006400000142180005110)
Açıklama kısmına almak istediğiniz yayın/yayınların adını yazınız.
Ödeme yaptıktan sonra dekontu (0312) 417 38 18 No‘lu faksa veya emo@emo.org.tr e-posta adresine gönderiniz.

Sunuş


 Günümüzde birçok alanda olduğu gibi meslek alanımızda da kelimenin tam anlamı ile devasa gelişmeler yaşanmaktadır. Mühendislik eğitimi esnasında okullarımızda oldukça kuvvetli teorik dersler alan öğrencilerimiz, bu derslerin günlük hayata ya da sanayiye yansımaları konusundaki pratik uygulamalarda yetersiz kalmaktadırlar. Bu, bir yandan da yeni eğitim düzeni dedikleri sistemin de bir sonucu belki. 

Meslek örgütü olarak önemli bir görevimiz, üyelerimiz olan mühendislerin meslek yaşamları boyunca edinmek zorunda kalacakları teorik ve pratik bilgiyi temin etmektir.

Mühendisler mesleklerini meslek yaşamları boyunca öğrenmeye devam ederler. Bu da öğrenme alanında süreklilik demektir. Bu nedenle mühendisçe bir yaşam, öğrenme ve üretim alanında sürekliliğe zorunlu bir yaşam olarak ele alınabilir. Bunun için de mühendislik eğitiminde temel bilgilerin sağlıklı ve tam olarak verilmesi ile sürekli eğitim ve yaşam boyu öğrenime çağdaş bir mühendislik formasyonu kazandırılması önem taşımaktadır.

Örgün eğitim kurumlarının mühendislere kazandırdığı meslek bilgisi ve formasyonu sadece bir başlangıçtır. Eğitimde asıl önemli olan, meslek alanındaki bilgilerin sürekli olarak yenileme ve güncelleme yeteneğidir. Bu yeteneğin verilmesi örgün eğitim kurumlarının asıl görevlerinden biridir. Günümüzde bilim, teknoloji ve mühendislik uygulama alanlarındaki hızlı gelişim, üretim süreçlerinde mevcut bileşenlerin kendilerini sürekli yenilemelerini ve geliştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Örgün eğitim kurumlarında verilen eğitim, zaman içinde atıl bilgi haline gelmekte ve yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden, artan bilgi birikimine hızlı ulaşma, edinilen bilgi ve deneyimleri paylaşma ve üretim süreçlerinde değerlendirebilme becerisi için sürekli bir meslek içi eğitim şarttır. 

Böylesi bir meslek içi eğitim Elektrik, Elektronik ve Biyomedikal Mühendislerinin yasal örgütü Elektrik Mühendisleri Odası‘nın temel görevlerinden biridir. Bu görevi MİSEM kapsamında yapmaya çalışan Odamız bu yapılanmanın en önemli yapı taşlarından birisi olan yayın konusunda da gerekeni yapmaya çalışmaktadır. Odamız bu çalışmaları sırasında bu amacına yönelik yayınlarda büyük bir eksiklik olduğunu da fark etmiştir. Yabancı dilde özellikle İngilizce yazılan birçok kaynak olmasına rağmen, Türkçe kaynak sıkıntısı açıktır. 

Bu açığı ya da başka bir ifade ile ihtiyacı karşılamak amacı ile tercüme ve telif eserler yazılmasını gündemine alan Odamız, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi önümüzde ki dönem de, bir dizi yayın hazırlama gayreti içindedir.

Bu yayınımızın ayrıca telif ya da tercüme eser hazırlamak isteyenlere de açık bir çağrı olduğunu belirterek, bu yayının amacına uygun olmasını ve bir ihtiyacı karşılamasını dileriz.

Saygılarımızla

 

Cengiz GÖLTAŞ

TMMOB -Elektrik Mühendisleri Odası
43. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı
Mart 2013


İçindekiler


 Ön Söz

Saygıdeğer Meslektaşlarım,

1953 yılı İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi Kuvvetli Akım mezunu bir mühendis arkadaşınızım. Alüminyum iletkenle ilk tanışmam, 1952 yılında Zonguldak Kandilli kömür madenlerinde, Çatalağzı Elektrik  Santralından İstanbul`a elektrik iletmek için tesis edilmiş 66/154 kV trafo merkezinin montajı sırasında staj  yaparken oldu. İTÜ son sınıf öğrencisi olarak Avusturyalı hocamız Prof. Doppler`in yardımı ile gerçekleşen  İtalya ve Avusturya`nın Elektrik Sanayi ile tanışma gezimiz süresinde gördüklerimizden ülkemizde de elektrik  alanında pek çok malzemenin üretilebileceğini izlemiş ve heyecan duymuştuk.  İlk mühendislik çalışmalarımı 1955 – 1961 yılları arasında İETT İstanbul Anadolu yakası Baş Mühendisi olarak yaptım.

1962 yılında İsviçre Compagnie Vaudoise d`Elecricité ( Lozan İETT si) de Cu iletkenli O.G H.hatlarının  Alüminyum Alaşıma (ALDREY) çevrilmesi halinde sağlanan ekonominin hesaplanması ile ilgili bir çalışmam  oldu. Bu çalışmalarım süresinde ülkemizde aldığımız mühendislik eğitiminin en az onların düzeyinde  olduğunu yaşamak en büyük güven kaynağım ve gururum oldu.

1962-1968 yılları arası ETİBANK (eski TEK) Marmara Bölgesi Şebeke Tesis Baş Mühendisi olarak, Edirne`den - Sakarya`ya kadar tüm bölgede 154 kV, 35 kV iletim hava hatları ve trafo merkezlerinin tesisini  gerçekleştirdik.

. ALÜMİNYUM İLETKENİ şartlarına uygun olarak AG (alçak gerilim), OG (orta gerilim), YG (yüksek gerilim) hava hattı, yer altı güç kabloları, toplayıcı çubuklar, trafolar, motorlar gibi pek çok alanda gelir seviyesi çok  yüksek ülkelerde bile BAKIR`ın yerine kullanıldığında, sağladığı ÇOK BÜYÜK EKONOMİ nedeni ile geniş çapta  kullanıldığını izledim 1968 yılından sonra Finlandiya NOKIA ve ETİBANK ortaklığı olan, Türkiye`nin ilk ALÜMİNYUM İLETKEN üreten firması olan TÜRKKABLO A.O. nun teknik müşaviri olarak 2003 yılına kadar hizmet gördüm Ülkemizde ALÜMİNYUM İLETKENLER, ilk olarak 1961 yılından beri, sağladığı ekonominin farkına varılması  sonucu İLLER BANKASI`nın öncülüğünde şehir elektrik tesislerinde AG ve OG Hava Hatlarında kullanılmıştır.  55 yıllık mühendislik yaşantımın 35 senesinden fazlasını ALÜMİNYUM`un ELEKTRİK ALANINDA ki tanıtımı ve  doğru kullanımı için 100`den fazla seminer, onlarca fuar ve yüzlerce sayfayı bulan makale, broşür ve teknik  doküman, tanıtım filmi çekmek gibi çalışmalarla geçti. Bu gün ülkemizde gördüğüm ve vardığım kanı  hakikaten kıymetli metal ALÜMİNYUM`u tam olarak tanımadığımız ve maalesef çoğunlukla uygun şekilde kullanmadığımız ve değerlendiremediğimiz olmuştur.

Bu nedenle sizlere, bilhassa genç mühendis arkadaşlarıma bu birikimimi, yeni mezun elektrik mühendisi  olduğum zaman, "alüminyum iletkenlerle ilgili bir EL KİTABIM olsa" mantığı içinde, AG, OG ve YG.de çok  kullanılan tiplerinin ek, teknik, kullanım ve projelendirme bilgilerini örneklerle sunmaya çalıştım.  Saygılarımla,

 

 

ODA Sicil No:134 

Elektrik Yüksek Mühendisi Falih Kaya ÖNDER

İstanbul 2012

 

 


 
  kitap.emo.org.tr
  
COPYRIGHT © 2010 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
 

 
KEY İnternet Hizmetleri